Tuttofood 2017 Milano

Tidigare i år fick jag chansen att åka ner på en liten visit till Milano i samband med Tuttofood-mässan. Denna mässa kunde jag ganska snabbt konstatera har inte sitt huvudfokus på kaffe men en hel del rostare fanns på plats och mat har man ju alltid gillat. Vi har under en tid även funderat på lite olika breddningar av vårt sortiment så det var verkligen inspirerande att besöka och prova på allt gott som erbjöds… det är ju inte så dumt att få något sött till sin goda kopp kaffe. Två dagars rundvandrande på mässan gick verkligen fort och Italienarna är bra på arrangemang vilket de visade genom en synnerligen storslagen fest på Sforzesco-borgen med gycklare, harpor och nattöppna museer, det är verkligen storslaget. Kaffe och Italien hör ihop, även om vi här hemma ofta kan få en bra kopp måste jag ändå tillstå att krogar och caféer i norra Italien verkligen gör espresso så som jag gillar den, visst förekommer slarv där som här men generella bilden är att snittet på det man får är väldigt högt.

Kaffet mycket bra och billigt på lokal, maten är alldeles alldeles underbar…. men det visste vi ju redan.

På den här magnifika borgen var det fest

Ser inte lätt ut….
Styltor dans och mörker…
Man tänker på miljön, carsharing av elbilar.
Som sagt inte dyrt, denna snygga cappu gick lös på enofemtio euro och då var det ändå på Eataly som är ganska highend.
Eataly är ett koncept som sprider sig över världen. Kombinerad saluhall krog matvaruaffär bokhandel. Öppnar snart nära dig-på Biblioteksgatan i Sthlm.
Illy har verkligen ursnygga kombinerade krog-butik-fik vore nog något för skandinavien, var tror ni första öppnar?
På den här magnifika borgen var det fest
Snygga foodtrucks ofta som denna baserade på Piaggio Ape finns överallt på stan och naturligtvis på mässan.
Så här ser det ut längst fram i tunnelbanan i Milano, förarlöst!
Man kan ju inte vara i Milano utan att gå på fotboll. Jag fick se Milan-Napoli, grattis till mig!

Kaffe och annat i Lissabon

Rapport från en härlig långhelg med massor av kaffedrickande i Lissabon.

Lissabon är verkligen en fantastisk stad, så nog måste det finnas en massa gott kaffe?

Det gör det så klart men måste säga att det är inte gott kaffe som är det första som jag tänker på efter att ha varit där en varm helg i svenska vintermånaden mars.

I Portugal dricker man kaffe på lokal, konsumtionen i hemmen är väldigt liten. Man dricker sitt kaffe i en liten mängd och extremt starkt, hårt rostat, mer ristretto än en vanlig espresso. Kaffet är som sagt ofta mycket hårt rostat och med stort inslag av robusta jag ska med en gång erkänna att jag inte hann anpassa mina smaklökar helt till deras uppfattning om gott kaffe.

Kaffe på lokal är normalt billigt runt 60 cent alltså en dryg femma, man kallar sina små shots för bica och dricker dem väldigt gärna ihop med något väldigt sött bakverk, vilket gör det lite enklare att dricka. Favoriten hos portugiserna är Pastéis de Nata som är fantastiskt gott när de fortfarande är varma från ugnen på något av bagerierna som finns nästan överallt, gärna från Manteigaria som anses av många som nummer ett, här serveras bara detta bakverk och kaffe…

En sammanfattning av kaffesituationen är att man har en bit kvar till den italienska eller svenska nivån men att de har sin egen stil och tradition och man verkar gilla den men tror att även här kommer vi se en anpassning till lite modernare smaker så småningom, det har öppnat ett par ställen med Scandinavian coffee och Starbucks finns på flygplatsen…

Vi kommer inte lansera något portugisiskt kaffe just nu.

Vädret var fantastiskt!

Solig rapport från

Calle/DeliCo

 

Kapselmaskiner på ett Café? Ja en inte helt ovanlig syn i Lissabon och faktiskt smakade det ofta bättre från dessa än från traditionella, men säger nog mer om bristen där…
Man blir duktig om man gör något ofta och mycket, man bakar bara en sak här, Pastéis de Nata
Gott gotti got gott…
En kopp bica, snygg logga från bästa Pastéis de Nata bageriet.
Kaffet är inte alltid så som vi gillar det men finns ju alltid knep att få ner det…

Rapport från Sigep Rimini

Nu har det gått ett tag sen mässan så intryck och tankar har hunnit sjunka in. Det var alltså sista helgen i Januari som jag fick vara firmans representant på en rasande trevlig utflykt till det soliga och varma Italien… Nja så soligt och varmt är inte Rimini i kallaste månaden men trevligt och gott var det verkligen. Så vad är då Sigep som mässan heter för något? Jo det är något så passande som en glass och kaffemässa faktiskt mer glass än kaffe och väldans mycket annat gott, baberiprodukter, choklad med mera. Så vilka var där? Ja det var en massa italienare och sen en del folk från resten av världen. Skall erkänna att jag inte visste alls vilken fullständigt brutalt stor marknad det där med gelato (italiensk glass) är, flera av tillverkarna av ingredienser är mångmiljardföretag betydligt större än illy, Lavazza och Segafredo som är deras största rostare.

Var det något nytt som finns att rapportera från Italienska kaffebranchen? Det som är nytt vill jag säga är att även de italienska rosterierna börjat intressera sig för att brygga kaffe och man har faktiskt en hel del kaffe som går att dricka inom detta segment men det blir inte riktigt intressant då i mitt tycke pris/smak inte riktigt blir konkurrenskraftigt, men man lägger ner massor av kraft på detta så skall bli spännande att följa utvecklingen. Sen drack jag ju verkligen enormt mycket fantastiskt bra espressokaffe och under försommaren kommer det dyka upp en hel del nya produkter hos oss från ett par för svenska marknaden nya rosterier som kommer bli väldigt kul att lansera.

Nästa resa till kaffets förlovade land blir tyvärr inte förrän i Maj men den skall bli mycket intressant då besöket innefattar ett par dagar på TUTTOFOOD i Milano som är en verkligt gigantisk mässa även om inte fokus är på kaffet så kommer över 100 företag från kaffebranchen vara där. Mycket kaffe blir det… Snart kommer massor av nyheter även hos DeliCo, nytt kaffe från nya rosterier, massor av te, kvarnar, bryggare, koppar… Det kommer mera, mycket mera…

Faro, ett rosteri med fantastiskt kaffe som vi räknar med att sälja snart.
Rimini by the sea
illy har gjort rätt många olika koppar…
Foodtrucks är mindre i Italien…
Saka ett fantastiskt rosteri från Neapel som vi siktar på att ha på vår meny framöver.
En ren pastabutik på Bolognas flygplats. Bara i Italien…

Vårhälsningar från Kaffe-Calle

Hej blogg!

Nu är det äntligen dags för DeliCoBloggen. Här ska vi försöka dela med oss av vad som händer hos oss och i resten av kaffevärlden utifrån vårt perspektiv. Har ni förslag eller frågor släng gärna iväg en kommentar.

DeliCo