Rapport från en härlig långhelg med massor av kaffedrickande i Lissabon.
Lissabon är verkligen en fantastisk stad, så nog måste det finnas en massa gott kaffe?
Det gör det så klart men måste säga att det är inte gott kaffe som är det första som jag tänker på efter att ha varit där en varm helg i svenska vintermånaden mars.
I Portugal dricker man kaffe på lokal, konsumtionen i hemmen är väldigt liten. Man dricker sitt kaffe i en liten mängd och extremt starkt, hårt rostat, mer ristretto än en vanlig espresso. Kaffet är som sagt ofta mycket hårt rostat och med stort inslag av robusta jag ska med en gång erkänna att jag inte hann anpassa mina smaklökar helt till deras uppfattning om gott kaffe.
Kaffe på lokal är normalt billigt runt 60 cent alltså en dryg femma, man kallar sina små shots för bica och dricker dem väldigt gärna ihop med något väldigt sött bakverk, vilket gör det lite enklare att dricka. Favoriten hos portugiserna är Pastéis de Nata som är fantastiskt gott när de fortfarande är varma från ugnen på något av bagerierna som finns nästan överallt, gärna från Manteigaria som anses av många som nummer ett, här serveras bara detta bakverk och kaffe…
En sammanfattning av kaffesituationen är att man har en bit kvar till den italienska eller svenska nivån men att de har sin egen stil och tradition och man verkar gilla den men tror att även här kommer vi se en anpassning till lite modernare smaker så småningom, det har öppnat ett par ställen med Scandinavian coffee och Starbucks finns på flygplatsen…
Vi kommer inte lansera något portugisiskt kaffe just nu.
Vädret var fantastiskt!
Solig rapport från
Calle/DeliCo




