johan & nyström Ethiopia Welena kaffebönor 250g

johan & nyström Ethiopia Welena kaffebönor 250g

Tillgänglighet: Slut i lager

139,00 kr

Översikt

johan & nyström Ethiopia Welena kaffebönor 250g

EU-Ecological

Märkning: EU-Ecological
Tillverkare: johan & nyström
Streckkod: 7350045061058

Detaljer

johan & nyström Ethiopia Welena kaffebönor är från Shakiso och dessa skiljer sig distinkt från kaffe som odlas i till exempel Sidamo och Yirgacheffe, även om de generella beskrivningarna är liknande; citrus, floral arom i de tvättade kaffena, och jordgubbe och tropiska toner i de soltorkade. Kaffena här är generellt fruktigare än Yirgahceffe och Sidamo, mer bär och kraftigare i kroppen. Jordmån är en förklaring, regionala varieteter en annan och den långa fermenteringen – i den tvättade metoden – med allt socker på mucilaget, en tredje.

Ethiopia Welena består just nu av endast tvättat kaffe. Det tvättade kaffet skalas efter plockning i en traditionell maskin som behåller allt socker kvar på mucilaget. Kaffet fermenteras med allt socker kvar i vattenbassänger mellan 35-48 timmar, beroende på väder (ju varmare, desto snabbare fermentering). Och därefter tvättas det i långa kanaler, som separerar de riktigt mogna bären. Kaffet ligger sedan i vattenbad ytterligare ett dygn, för att få en riktigt fullfruktig syrlighet.

Kaffeplantagen Welena – och systergården Suke Quto – ligger i Oromia, en av Etiopiens största regioner. Själva gården ligger i en zon som kallas Guji i Oromias södra del, lokala området kallas Shakiso, angränsande Sidama och zonen Gedeo.
I Shakiso odlas traditionellt inte så mycket kaffe, då jorden är full av guld, vilket lockar människor från hela landet att komma hit i jakten på lyckan. Detta var ett av skälen till att Tesfay och hans partners bestämde sig för att starta en kaffeodling 2001, att ge en mer stabil inkomst till lokalbefolkningen, och skapa en infrastruktur som är bestående.

250g hela kaffebönor
Rostningsdatum 5nov 2020 eller senare

Du kanske även är intresserad av följande produkt(er)?